Buluşmaya giderken, aklıma bir anda okul günlerimin de dersimize gelen Emekli Albay Zeki Özilhan hocamızın anlattıkları geldi aniden. Derdi ki: aldığınız ve alacağınız tüm eğitimleri bir kenara bırakın çocuklar. Her gün aynı şeyleri yaşamak, her gün kendinizi yeniden sınamanızı. Bunları bende yaşadım sizlerin yaşındayken. Önemle olan ne biliyor musunuz? Kendi hayatınız. Sadece ama sadece önemli olan kendi hayatınız çocuklar. Başkalarının değil…
Konuşmasının devamında tarihe mal olmuş Spartaküs’ün hayatını anlatmıştı bizlere. Kendi hayatınızı öyle yaşayın ki: sizden sonra yaşayanlar bile size imrensin. Yaptıkları işlerde sizi feyz alsın derdi.
Çoğumuz belki de; tarihe geçmiş bu kişiliğin filmini izlemiş, kitaplarını okumuşuzdur. En azından onun ismini kitaplardan dahi olsa bir kere olsun duymuşuzdur.
Anlatırken hocamız derdi ki: savaşa girmeden önce matematik hesapları yapar her iki tarafta. Yalnız savaş başladıktan sonra kavganın ruhu ortaya çıkar. Ne olacağını siz bile hesap edemezsiniz. Tarihte sayıca çok az olmasına rağmen kendinden on kat daha güçlü orduları yenen ve tarihe geçen komutanlar ile askerler var.
Gayet tabii her macera zevkin doruğunda bitmez. Kazanan taraf olduğu gibi kaybeden tarafta olduğundan. Hiç kimse kaybeden safta bulunmak istemez.
Onun için bir savaşa girmeden önce duyguların kölesi olmaktan kendinizi arındırın, bazen öfkenin gücü size yardımcı olur. Ama unutmayın ki: kaba kuvvet hiçbir zaman tek başına yeterli olmaz. Akılla kuvvetlendirilmiş bir bilek her zaman rakibinden bir adım öndedir.
Buna benzer çokça nutuk dinledik
emekli komutan Zeki beyden, işte o sözlerden kulağıma nasihat olan ve hiç unutmadığım
ise; tarihe geçen o büyük savaşçı Spartaküs'ün Roma'ya açtığı büyük savaşta
Kriksus'a olan uyarısıydı.
Kriksus, Spartaküs ile
yolları ayırmak istediğinde ona bir uyarı da bulunmuş. Ellerindeki büyük gücü
ikiye bölmenin ilerisi için kendilerine zarar vereceğini söylemiştir. Fakat
Kriksus, Spartaküs ile beraber savaşmak yerine onunla yolları ayırmayı tercih
etmiştir.
Neticesinde ise; Roma
Ordusu'na sayıca güçsüz düştüğü için yenilmiştir. Kriksus'un ayrılması ile isyancı
ordusunun neredeyse yarısını kaybeden Spartaküs, Kriksus'un dik başlılığı
yüzünden kendisi de güçsüz duruma düşmüştür. Bir korsanın kendisini ve ordusunu
İtalya'nın başka bir adasına gemisi ile geçirmesi karşılığında savaş
ganimetlerinin yarısını vermiştir.
Fakat korsan sözünü
tutmayarak Spartaküs'ü Roma'lılara söyleyerek
onu köşeye sıkıştırmıştır. Uğradığı ihaneti ile sıkıştığı yerden sayıca üstün
olan Roma Ordusu'na o güne kadar zafer kazanmasına rağmen bu sefer
kaybetmiştir.
İşte; Kriksus yolları Spartaküs ile ayrılmadan önce Kriksus'a yaptığı uyarısında şu cümleleri de söylemiştir:
- Yollarımızı istemeyerek de olsa ayrılıyor kardeşim. Ben birlikte güçlü olduğumuza ve isyancı ordumuzun dağılmasının bize zararı dokunacağına inanıyorum. Sense tam tersine bu kadar zaferden sonra yollarımızın ayrılmasının zamanının geldiğini söylüyorsun. Bunun için çok erken hele de Roma Ordusu hala dokuz lejyonu ile peşimizdeyken. Ama unutma Kriksus her macera zevkin doruğunda bitmez. Umarım yenilmez ve kelleni kaybetmek zorunda kalmazsın. demiştir.
Askeri okul günlerimde dinlediğim en güzel tarihi olaylardan biriydi. Hem savaşı bütün çıplaklığı ile anlatan, hem de insanın doğasının nasıl da bir anda değişebileceğini aksettiren tarihi başkarakterimdi: Spartaküs.
Emekli komutanımız bu hikayeyi anlattıktan sonra bizlere dönüp şu soruyu yöneltti:
- Başkalarının hayatı söz konusu olduğunda çok basit karar verebiliriz. Peki kendi hayatınız mevzu bahis olduğunda, neden bu kadar kolay karar veremeyiz çocuklar?
Çünkü; insan doğasında vardır kaypaklık. Hayatta bir gün daha fazla yaşamak için hangimiz neler yapmaz ki. Söyleyin bana...
Ayşe ile buluşma yerine vardığımda bana baya kızgın olduğunu anlamıştı. Çünkü; giderken baya oyalanmıştım yollarda. Ana yoldan gitmek yerine yolu uzatmış. O arada kafamı toplamaya, konuşacağım şeyleri düşünüyordum.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorum yap: