27 Mayıs 2023 Cumartesi

Sarıkamış'tan Esarete (1915-1920)

Tuğgeneral Ziya (Yergök)'ün anıları
SARIKAMIŞ'TAN ESARETE


İnsanların anılarını kitaplaştırmalarını gerçek anlamda önemsiyorum. Bilhassa; otobiyografik eserleri okumak ayrı bir tecrübe aktarımının yanında farklı bir bakış açısı da sunuyor. 

Tuğgeneral Ziya Yergök'ün bu kitabını yayına hazırlayan Sami ÖNAL çok değerli bir iş yaparak yakın tarihimizin acı bir kesitini bütün çıplaklığı ile gözlerin önüne seriyor. Böylece; ne şartlar altında bir savaş verildiğini kavramamızı bir açıdan da olsa sağladığını düşünüyorum. Bunu şu açıdan söyledim: İnsan çoğu şeyi yaşamadan kavraması, anlaması kabil olmadığından, okumak eserin gücü bağlamında insanın dünyasına -anlatımla orantılı olarak bir pencere açarak anlamamızı kolaylaştırır. 

Alay Komutanlığı'na atanmasından, seferberlik halinde yaşadıklarına, harekatta yapılan ciddi hatalarına kendisi dahil (Tuğgeneral Ziya Yergök) acımasız eleştiriler getirerek eserde yer verilmekte. Yayına hazırlayan Sami Önal'a, Adana Milletvekili Sayın Ziya Yergök'ün getirdiğine eserde yer veriyor. Eserin hazırlanışında tarihçi Kansu Şarman, Prof. Dr. Bingör Sönmez ve Balıkesir'den Tuğg. Ziya Yergök'ün fotoğraflarını gönderen oğlu Dr. Nurullah Yergök'e de teşekkürlerini eserin sunuş kısmında (Yayına Hazırlayan: Sami Önal) teşekkür ederek bildiriyor.

Tekrar eserin muhteviyatına döner isek; bu eser Tuğg. Ziya Yergök'ün (30 Ocak 1915 - 21 Ağustos 1920) tarihleri arasında altı yıl süren serüvenini anlatıyor. Eserde Alay Komutanlığı'na atanması, seferberlik hali, Sarıkamış'a Yürüyüş, Esaret Yılları, Sibirya'dan Batum'a olan yolculuğu ve en nihayetinde Esaret Dönüşü yer alıyor. 

Okurken; etkilenmemek elde değil. Bunca imkansızlık içinde ülkesi ve vatanı için ölümü, esareti göze almış bir vatanseverin gerçek öz yaşam öyküsüdür, bu kitap. Mutlaka okumanızı, hediye olarak sevdiklerinize armağan etmenizi tavsiye ederim. Parantez açarak birşey eklemek daha istiyorum: Özellikle askeri okullarda, lise ve üniversitelerin kütüphanelerinde bulunması faydalı olacaktır. Her zaman dediğim üzere okuyup okumamak tamamen sizin kendi keyfiyetinize kalmış bir durum. İyi okumalar. 

Yazımı bitirirken bu eseri bana hediye eden değerli insan Yakup CANPOLAT abime de teşekkürü borç bilerek canı gönülden teşekkür ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yap: