3 Haziran 2023 Cumartesi

Rope (1948)

Hitchcock'un Rope (1948) adlı kült filmi

Özgün adıyla Rope (1948), Alfred Hitchcock filmleri içerisinde benim için ayrı bir yere sahip diyebilirim. İnsanın zekasıyla içgüdüleri arasındaki çıkmazın egoyu süreklediği noktayı göstermesi açısından önemli bir başyapıt. 

Filmin ana konusunu oluşturan hikaye gerçekte 1924 senesinde Chicago Üniversitesi'nde okuyan Leopold ve Loeb isimli iki öğrencinin filozof Nietzche'nin fikirlerinden etkilenerek bir arkadaşlarını iple boğmalarından esinlenilmiştir. Filmde bu olayda iple boğma olayının ardından cesedi evde saklayarak parti vermeleri, bu partiye de üniversiteden bir hocalarını davet ederek zekalarını göstermeye çalışmaları anlatılmaktadır.

Nietzche'nin, "Yeteneksiz kişilerin yaşamaya hakkı olmadığı" düşüncesini öğretmen olan Rupert, öğrencilik hayatları sırasında öğrencileri Philip ve Brandon'ı bu düşünceyle etkileyerek, David'i iple boğmasını ve ardından Rupert'i, David'in nişanlısını ve ailesini bu evdeki partiye davet ederek zekalarını kanıtlamaya çalışmalarını anlatmakta. Filmin finalinde Rupert, öğrencilerinin garip hareketlerinden şüphe duyarak evin salonunda -içinde ceset bulunan sandıkta David'in cesedini bulur. Pencereden dışarı silahla ateş ederek Philip ve Brandon'ı adalete teslim eder. 

James Stewart (Rupert) yoluyla efsane bir performansa imza atmıştır bu filmde. Ben açıkçası evin hizmetçisi, David'in babası ve halasının performanslarının çok doğal olmalarından etkilendim. Filmin 1939 (Rope) versiyonu başta olmak üzere sırasıyla; 1949 Ölüm Kararı (Rope), 1959 (Compulsion), 1968 (De Strop) ve 1992 (Swoon) çekimleri de bulunmaktadır. 

Hitchcock filmlerinin çekim tekniği olsun, akıcılığı ve olağan hayata olan yakınlığı açısından yapıldığı döneme birebir örtüşmesi ile izleyeni direkt içine alarak gerçekçi etkiyi yaratmaktadır. 

Felsefenin bir cinayetin temelinde yatan ana etken olması filmi başka bir boyuta taşıyor. İnsanın, bir düşünceyi saplantı haline getirerek ölüm kararını vermesini izahı açısından bir film yararlı bir işe imza atmış.

Vaktiniz olursa; bu kült film başta olmak üzere; diğer Hitchcock filmlerinizi sırasıyla izlemenizi tavsiye ederim. İyi seyirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yap: