16 Aralık 2013 Pazartesi

Sınıflarımız (PISA) Testini Geçemedi, Sınıfta Kaldı


Çarpım Tablosu


    Kara tahtalı, tebeşirli öğrencilik yılları geride kaldı. Hey gidi günler diyecek kadar yaşlı değilim. Fakat insan yine de geçmişe dair iyi olan her şeyi özlermiş.

    Altta verdiğim istatistik bilgilerini okumadan önce okul dönemimizde sınıflarda hep bir gürültü, haşarılık, haylazlık, hababam sınıfı modu neredeyse hepimiz geçirmişizdir. Anlaşılan dünden bugüne fazla bir şey değişmemiş. (PISA) testi bize bu sonucu veriyor beyler, bayanlar...

    “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA)” adıyla, Birleşmiş Milletler (BM) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkelerin ortaöğretimdeki eğitim kalitesi üzerine en önemli referans araştırmasını yapan kuruluşlardan biri.

    Paris’te 2012 yılına ait açıklanan sonuçlara göre, Türkiye genel kategoride 65 ülke arasında 44’üncü sırada yer alabildi.

    Devlet okulu veya özel okul ayrımı gözetilmeksizin 15 yaştan büyük 400 bin öğrencinin katılımıyla gerçekleşen araştırmada, ‘matematik’, ‘metin anlama’ ve ‘fen bilimleri’ alanlarındaki seviye değerlendirildi.

    Temel matematik formüllerini anlamada 62, formel matematikte 25 ve uygulamalı matematikteyse 30’uncu sıradayız.

    Fen bilimlerinde 42, metin okumadaysa 40’ıncıyız.

    Maalesef her üç alanda da OECD ortalamasının gerisindeyiz.

    Araştırmanın birincisi Çin oldu.

    Onu, Singapur ve Hong Kong izledi.

    OECD; 2000, 2003, 2006 ve 2009 yıllarında da üyelerini PISA testinden geçirmişti.

    2003’ten 2006’ya dek düşüş yaşamıştık. Son altı yılda artış trendindeyiz.

    Raporun Türkiye'ye ayrılan kısmında, “Türkiye düşük performans gösteren öğrenci ve okulları hedef alan politikalar izleyerek, en çok ihtiyacı olan bölgelere ve okullara kaynak ayırdı. Kısa bir süre içinde gözle görülür başarı katedilebileceğini ortaya koydu.” ibaresi yer alıyor.

    Türkiye raportörü Francesco Avvisati, sınıf disiplini eksikliğinin bizim için ciddi problem olmaya devam ettiğini belirtiyor: “Son 10 yılda bu şikayetler azalmış olsa da, hâlâ öğretmenlerin sınıfta sessizlik sağlayarak derse başlamakta zorlandığı az sayıdaki ülkelerden birisi.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yap: