20 Aralık 2013 Cuma

Adalete Dayanmayan Kuvvet

Kuvvete dayanmayan adalet aciz, adalete dayanmayan kuvvet zalimdir. B.Pascal

    Gazeteler ikiye bölündü. Hükümetin tarafını tutanlar, diğer tarafta muhalefetin lehine yazı yazanlar...

    Adalet arayan milyonlar, oy veren onca yurttaş, televizyonlarda dönen bir sürü laf-ı güzaftan zırvalıktan, artık herkes bıktı bu tiyatro oyunlarından,

    Sade bir vatandaş olarak kimsenin tarafında değilim. Yani bitarafım. Soruyorum sizlere sabah tarlayı çapalayan köylü Hatçe abla adına, devletine hizmet eden memur Ali adına, veresiyelere rağmen dükkanının kapısını açık tutan Mehmet amca adına, onlarda kuşku içinde soruyordur eminim.

    Dini kullanıp devlet bankaları başta olmak üzere özel bankaları da dolandıranları,

    İki günde köşeyi dönen bürokratları,

    Memleketin her yerini kendi arka bahçesi sanan tüm iş adamları ve siyasileri,

    Sonu gelmeyen ceza davaları, masumu süründüren, kaçakçıyı kral, yoksulu daha da yoksul hale getirenleri, yani bu düzeninin içinde olan onca üçkağıtçıları halk artık sinesinde bir yara olarak istemiyor, bırakın halkı hak katında yerleri olmayacakların koltuklara yapışıp kalmaları kanımı donduruyor.

    Ve yazımın girişinde Pascal'ın bir sözünü kondurdum. Adaletle ilgili böyle anlamlı tonla söz söylenmiş. Pekala gereğini yapan nerede bizim memlekette. Yurt dışında olsa bırakın istifayı ülkesini terk ederdi o bakan veyahut siyasi. Afrika kabile devletleri bile bizden daha demokrat.

    Ha ayrıca muhalefet -nasıl eleştireceğini değil. Nasıl öldürürüm iktidarı onun derdinde. Bu da değil demokrasi. Çünkü: onlarda tam olarak nedir? ne değildir? bilmiyor demokrasiyi. Yani anlayacağız iktidar ve muhalefet ikisi de birbirinden beter.

    Ama adalet düzeni sağlayamazsa, düzen kendi adaleti sağlar. Toplum bilinci bu fikri ortaya koydu çok kısa bir zaman önce buna şahit olduk. Taksim Gezi Parkı olayları biraraya gelemez denen toplulukları tek çatı altında toplamayı başardı. Tabular yıkılmaya başladı böylece.

    Bakan çocukları, iş adamları, belediye başkanı ve daha niceleri...

    Bunlar o kirli denizden sadece bir damla...

    Umarım yakında buzdağının altıda üstü gibi tüm olana bitene rağmen cesaretle üstüne gidilerek olay kamuoyu vicdanına teslim edilir -adaletle...
    
    Ha unutmadan ekleyeyim. Adalet bir gün hepimize lazım olabilir beyler. Hele de bu canım memlekette...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yap: