20 Aralık 2018 Perşembe

Haklarımız 70 Yaşında


Hafta boyunca, İstanbul'da Anadolu ve Avrupa yakası metro ve tramvay duraklarında #Haklarımız70Yaşında panolarına yer verildi. -

İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi 
Madde 1:
"Bütün insanlar özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğar."

17 Aralık 2018 Pazartesi

Karabatakla Yan Giden Balığın Hikayesi


Yan gidiyor denizde bir balık,
Karabataklar onu bekliyor su üstünde,
Vuruyor dalgasına bir gemi,
Ak köpükler içinde bir arayış,

Ve ben çok uzaktayım,
Aşkta hala çocuk,
Kavgada kararlı,

Anam sesleniyor kapı ağzından,
İçeri gel dışarısı çok soğuk,

Bilmez ki; dışarının karı yıkmaz beni,
İçimi yakan olmuş ve olacaklardan yana,

Ve koltuğu tütün kokan bir adama denk geliyorum,
Sabahları kolonya yerine amonyak süren acılarına,
Daha çok yaksın da acı bile utansın diye bu halinden,

Çıkıyorum görmek için,
Beyazıt'ı, Kapalı Çarşı'yı, meydanları, eski kitap kokan sahafları ve ellerinin tırnaklarıyla bıyıklarının uçları sararmış adamları,

Ve haberleri çok sonradan geliyor gamlı bir hüzzama kurban gidenlerin,

Terk edilmiş bir ev kadar başı boşken,
Duvarlara boyası yeter mi diye telaşla yazıyorum el yazımla,
Karabataklar bir şans vermeyecekler o yan giden balığa.

5 Aralık 2018 Çarşamba

John Fante'den Toza Sor


John Fante'nin meşhur eseri Ast The Dust (Toza Sor)

    İnsanın suratına bir tokat gibi inen her sayfasında ben neden yaşıyorum amacım ne diye sormasına sebep olan bir kitap. Ve sadece 155 sayfa.

    Albert Camus'un Yabancı'sını okuyup daha sonra ne okuyabilirim diye kendinizi paralıyorsanız. Evet arkadaşım sıradaki okuyacağın kitap John Fante'den Toza Sor.

    Şuana dek okumadığıma milyon kere pişmanım. Hele ki otuzlu yaşları geride bıraktığım bir sırada okumuş olmam. Şahsen bendeniz bu kitabı lisede okumalıydım. Veyahut üniversiteye başladığım sıralar. O zaman dilimi için büyük kayıp.

    Tekrar dönüyorum konuya. Kitap kısaca yazar olmayı kafaya koyan yirmili yaşlardaki bir delikanlının serüvenini anlatıyor. Ve en nihayetinde zor olanı (yazar olmayı) başarıyor hikayesinde.

    Yazar burada kendi hayatını anlatmış. Kitaptaki en sevdiğim taraf ise diyaloglar halinde sürerken bir anda hikayeye geçiş yapıp olayları iç dünyası ile birlikte anlatması.

    Eğer okumadıysanız mutlaka alıp okumalısınız. Aşk, felsefe, insan ilişkileri, insanın kendisiyle mücadelesi ve en önemlisi yazarlığın perde arkası öyküsü.

    Kitaptan alıntılara pek yer vermek istemiyorum. Fakat iki paragraf benim için ayrı yere sahip. O kısımlar:

    - Gece vardı Allah'tan, karanlık vardı, viranesi bir günün bitip yeni bir günün başladığını fark edemezdim. (sf.125)

    - Onun eviydi burası, onun viranesi, parçalanmış düşü. (sf.135)

    İllaki diğer bölümlerinde daha akılda kalıcı yerleri muhakkak vardır. Fakat ben diğer incelemelere ziyade bu kısımlara yer vererek okuyucunun dikkatini kitaba çekmek istiyorum.

    Bir paket sigara fiyatından ucuz psikoloğa vereceğin bir seans ücretinden pahalı olmayan, yolda, evde, otobüste kısaca her yerde okuyup kafa açacak bir kitap.

    Camila ile Arturo Bandini'nin hikayesi. Okurken insan özenmiyor değil hani. Melankoli ve aşk bir arada.

    Uzun lafın kısası her okuyucu bir şeyler bulacaktır kendinden. Yeter ki okuma zahmetine girsin. Tavsiye bizden. Gerisi size kalmış...

5 Temmuz 2018 Perşembe

59 Km

Uzun bir yolculuğa çıkmak için değil tam tersine dinlenmek için bunca yolu gelmişti. Biraz dinlenmek senelerin üzerinde bıraktığı o ağır, mental, düşünce yükleri günleri kısa süreliğine de olsa omuzlarından bir kenara indirmek, ötelemek istiyordu.

Kalktı, dışarı çıktı. Günün en güzel saatleriydi bunlar. Güneş tepelerin üzerinden üzüm bağları üzerine oradan ovaya bir baba şefkatiyle ışıklarını yolluyordu. Yürümek iyi olacak, dedi. Ancak işler yakasını bırakmıyordu. 

Kayısılar olgunlaşmıştı. Üzümler ise; Ağustos sonu, Eylül başını bekliyordu, daha. Temmuz sıcağı bir de Ağustos'u gör dercesine yakıp kavuruyorken, "Ben insaflıyım," der gibi bir hali vardı. Bağlarda, bahçelerde çalıştı. Günün erken saatlerinde gün ışımadan gidiyordu, çalışmaya. Koparırken bir meyveyi dalından, ağacın arkasından yasını tuttuğunu düşünürdü hep, nedensiz.

Ve böyle bir süre çalıştıktan sonra üzücü şeyler yaşandı. Hani şu romanlarda okuyupta bizim başımıza gelmez zannettiğimiz türden. Ve arabası kapıdaydı. Çekip gitmek istedi. Yol uzundu. Eve varmak saatler sürerdi. Kemikleri sızlıyordu....

Bir süre yürüdü, köyün dışına doğru. Üzüm bağlarında baranlar birbirine kol veriyor. Yeşil her tonunu cömertçe sergiliyordu. İçinden, "Tanrım, nasıl bir kötülük etmiş olabilirim ki veyahut kimin ahını aldım ki böyle güzel bir havada mutsuzluğu bir şemsiye gibi tepeme açıyorsun. Ve bana yola gitmem için işaretler gönderiyorsun..." dedi. 

Ağlamak istiyordu... Ağlayamıyordu.

Çocukken de böyleydi. Kemiği kırılsa umursamaz, başını bir yere vursa kanasa hiçbir şey olmamış gibi devam ederdi, hayatına. Sızını hisseder ama acıyı sürekli ötelerdi. Böyle böyle birikiyordu işte yaşam denilen o gevrekliğin bayat tarafı.

Peki, dedi. Gitmem gerekiyorsa giderim.

Vedalaşmalar kısa sürdü. Ve yola çıktı. Köy yolunun o çukurundan asfalt yola ulaşmayı cennete benzetti. Gitti. Gitti. Gitti... Ta ki göz kapakları düşüp, "Yeter," deyinceye dek...

Ve etrafına bir elektrik santrali kurulmuş, esirliği böylece belli olan bir gölün kıyısında durdu. Karşı da sıralı beyaz kavak ağaçlarını ve seyrek ormanı gördü. O karşı kıyıdaydı. İçinden oraya yüzerek gitmek geldi. Acaba karşı kıyıda, hiç ev gözükmeyen bu yerde birileri var mıydı? Varsa da ne yaparlardı, nasıl yaşarlardı o kıyıda?

Oturdu. Bir sigara yaktı. Yolun yarısına dahi ulaşmadığını fark etti. Gün dolanıp, gidiyordu. Onun ise; sürekli yol alması gerekliydi. Varması, halletmesi gereken işleri bitirmesi ve sonraki telaşlarının peşinden koşması lazımdı. Yaşam denilen şeyde bundan ibaret değil miydi, zaten?!

Keşke, benimle yolculuk edecek birileri olsaydı yanımda, dedi.

Uzaklara dalıp gitti. Neyi kalmıştı kı, geride? Bugün şurada ölse yaşamında sürekli görüşmeye gayret ettiği üç beş kişiden başka kim vardı?! Ne acıydı, insanın mezarını ziyaret edecek bir kişinin bile olmaması... Var olduğunu düşünse bile onlarında zamanla gelmeyeceği gerçeğini kabullenmesi...

Böyle böyle "Kalk, yoluna git en iyisi sen," dedi kendi kendine. Sürekli kilometreleri sayıyordu. Yolda bir sürü tır, kamyon, araba geçip gidiyordu. Arabaların içinde genellikle şoförün yanında olmak üzere bir kişi çoğunlukla gözüne çarpıyordu.

Acaba, diyordu içinden. Ne konuşuyorlar, şimdi? Ve Tanrı neden yaşamı boyunca hiç ona kendisini göstermemişti.... Sorgulayıp duruyordu, kafasının içinde bu gibi yaşama, ölüme, insana dair herşeyi.

Ve yolda birden yağmur doluyla karışık yolu gidilemeyecek bir havaya sokana kadar bunları düşündü. Bir yerlere sığınması gerektiğini düşündü. İleride bir tır garajını gördü. Bu gibi yerlerin yemeklerinin sade, hesaplı ve lezzetli olduğunu söylerlerdi. Arada birkaç yemek yemişliği de vardı. Arabayı tır garajına çekip lokantaya girdi.

Herkes kendi dünyasındaydı. Kasadaki adam dışında onu umursamayan tek bir kişi dahi olmadı. Merak edipte kapıya bir kişi bile bakmadı. Siparişini verdi, yemeğini yedikten sonra iki çay içtikten sonra oradan ayrıldı.

Gidilecek ne çok yolu vardı. Git git, bitmiyordu bu yollar. Ancak ömür denilen zaman ne de çabuk bitiyordu. Geçen senelerini, çocukluğu baştan olmak üzere safha safha düşündü durdu.

Ve yaklaşırken hedefe son 59 kilometre dedi, kendi kendine. Kolunu kaldıracak hali yoktu. Bir benzin istasyonunun yanındaki boş alana arabasını park etti. Arabasıyla benzinlik arasındaki yaklaşık iki yüz metreyi yavaş yavaş yürüdü.

Tanrım, ölüyorum yorgunluktan. Yolun çoğu gitti, azı kaldı. Sürüp en iyisi evde dinlenmek, dedi.

Benzinliğin içerisine girdi, lavaboya gitti. Ve rezervuarda hacetini giderirken kafasını yukarı doğru kaldırdı. Ve karşısında o tabelayı gördü. "59 kilometre daha fazla yakıt için bizi tercih edin ve mola verin..." yazıyordu.

Gitmekle, kalmak arasında yine bir işaret, dedi.

Madem Tanrı kendini böyle küçük işaretlerle göstermeye karar verdi. O vakit kalıyorum, buraya. Gece uyur, sabaha karşı yola çıkarım...

Ve uyumaya gitmeden önce benzinliğin içindeki markette gözü televizyona ilişti. Bir kaza olmuş ve tek yolculuk eden bir kişi ölmüştü....

Market çalışanı ve kendisinin dışında kimse yoktu içeride. Çalışan onun yüzüne bakarak:

Birazcık daha fazla yol gidebilmek için canından oluyorlar. Yazık! dedi.

O da "Haklısın," der gibisinden kafasını salladı ve uyumaya gitti.

Sabah olurken kafasında iki şey yan yana geliyordu. Tanrı ve 59 kilometre.

Bazen, dedi. Yola çıkmadan önce Tanrının işaret gönderdiğini görmek için gözlerimizi açık tutmamız gerektiğini unutuyorum. Belki de işareti o adam almış, ben ölmüş olacaktım. Yine de her şey olduğu yerden devam edecekti.

Ve tabela da kalan kilometre: "59" yazarken yola çıktı.

Tanrının bir işaret mi gönderdiğini yoksa kaderin bir cilvesi mi bu diyerek...

10 Mart 2018 Cumartesi

Wilhelm REICH: Dinle Küçük Adam

Wilhelm REICH (Psikiyatrist / Yazar)


    Bu aralar işimin yoğunluğundan kitaplara fazla zaman ayıramıyorum. Geçenlerde çok değerli sahaf Hamit abimin dükkanına uğradım. Dükkan bir apartmanın giriş katında uzun bir koridorun sonunda 3'e 5 metre uzunluğunda 15 metrekare bir alandan ibaret. Birde dışarıya duvarın dibinde satılmayı bekleyen 3 raf dolusu çeşitli kitapların olduğu kısım var.

    Lâkin Hamit abi oraya dünyaları sığdırmış durumda. Aynı zamanda bir gönül insanı. Her gittiğimde çayımı söyler. Bende topu topu 6/7 rafdan oluşan kitaplığına en az bir saat göz gezdiririm. Arada da bolca sohbet ederiz. Yıllardır bu işle iştigal olduğu için geleni gideni çok. Piyasada bulamayacağınız kitapları onda bulmanız mümkün. Ona taktığım isim ise; Sahaf Mendel. Stefan Zweig okuyanlar benzetmeyi nereden yaptığımı anladılar.

    İşte en son gidişimde Wilhelm Reich: Dinle Küçük Adam kitabı denk geldi.

    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince telif haklarına saygı göstererek birer paragrafı geçmemek üzere bazı pasajlar paylaşacağım.

    Halihazırda kitap topu topu 150 sayfa. Yaklaşık 30 sayfası ise hiciv ağırlıklı karikatür çiziminden oluşuyor.

    Daha fazla lakırtı etmeden gelelim kitabın altını çizdiğim yerlerine;

Eserin Doruk Yayınevinden çıkan baskısı
 
    İnsan üzerine hem sosyolojik hem psikolojik bir çalışma sayılan kitabın yeni basımı...

    - Binlerce yılın bakış açısından görebiliyorum seni, binlerce yıl geçmişten ve binlerce yıl gelecekten bakıyorum sana. Kendinden korkma duygundan kurtulmanı istiyorum. Daha mutlu ve daha insana yaraşır bir yaşam sürmeni istiyorum. Kasılmış bir beden yerine, canlı, yaşayan bir bedenin olsun istiyorum; çocuklarından nefret etmek yerine onları sevmeni, karına {evlilik gereği} işkence yapmak yerine onu mutlu etmeni istiyorum.

    - Kadınımı, sevdiğim için kucaklarım ben, elimde evlilik cüzdanım olduğu için veya cinsel açlığımı bastırmak için değil.
    
    - "..., kuramları yaymak için kokteyl partileri de vermem. Öğretilerim doğruysa kendi kendilerine yayılacaklardır."

    - Her ne pahasına olursa olsun hakikati söyle.

    - "..., bendeki kendini, ve kendindeki beni keşfedebilir, sonra da korkup benim içimdeki kendini öldürebilirdin. Bu nedenle senin, herhangi biri ya da herkesin kölesi olma özgürlüğün uğruna ölme gönüllülüğünden vazgeçtim."

    - "...; senin dilediğin gibi konuşan dostların asla birer büyük adam olmadılar.

    - "...: "Dahi", insanın satışa çıkardığı ürünlerinin üzerine yapıştırdığı bir markadır."

    - Kendi mutluluğunu aydınlıktan ürken bir gece hırsızı gibi çalıyorsun.

    - Büyüklerine ya da üstlerine saygı gösterebilmek için, onları bir altlık üzerine, yerden yükseğe koyuyorsun.

    - Başka bir biçimde yaşayabileceğini düşünmeye cesaret edemiyorsun: Koyun gibi güdülmek yerine özgür yaşamak, taktikler uygulamak yerine açık davranmak, bir hırsız gibi gecenin karanlığında sevmek yerine açık açık sevebilmek düşüncelerine yer vermiyorsun kafanda. Kendini küçümsüyorsun, Küçük Adam.

    - Bütün büyük insanlar yalnızdırlar...

Eserin Payel Yayınevinden çıkan 13.Basımı

Kitabın Türkiye'deki eski ve orjinal basımlarından (Elimdeki Baskı 10.Basım)

Dipnot: Wilhelm REICH'in bu değerli eseri dünya da bir çok dile çevrilmiş ve ülkemizde yaklaşık 10 yayınevi tarafından basılmıştır. Fakat basım adetlerinin düşük olması nedeniyle kitabı sahaflardan da temin edebilirsiniz. Kitaplarınızı okuduktan sonra da kitabı bir arkadaşınıza, bir öğrenciye, bir okula veyahut okurların ulaşması için bir kütüphaneye bağışlayın.