9 Temmuz 2013 Salı

Einstein: Arılar Yok Olursa

Bal arıları ve kovan

    Arjantinli ve Kanadalı bilim adamları tarafından yapılan yeni bir araştırma, Einstein’ın özellikle küresel ısınma kapsamında çokça tartışılan “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanoğlunun 4 yıl ömrü kalır” teorisini çürütüyor.

    Araştırmaya göre çiçeklerin döllenmesinde arıların büyük bir role sahip olduğu doğru ve gerçekten de arılar yok olursa, bugün severek yediğimiz pek çok meyve ve sebze yok olacak. Sabah’ın haberine göre, Arjantin’deki Nacional del Comahue Üniversitesi’nden Dr. Marcelo Aizen’e göre, bu durum insanoğlunun sonunu getirecek ölçüde büyük bir krize sebep olmayacak.

    Aizen, insan beslenmesinde pirinç ve buğdayın daha hayati bir öneme sahip olduğunu ve bu gibi besin maddelerinin yetiştirilmesinde arıların herhangi bir “katkısının” bulunmadığını belirtiyor.

    Bu sebeple de “Arılar kaybolursa, besin çeşitliliğimiz azalır, dünya belki eskisi kadar güzel bir yer olmaz, ancak hayat devam eder” diyor.

    Albert Einstein, “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır” demişti. Einstein iddiasının gerçek olması halinde insanoğlunun tükettiği sebze, meyve ve diğer bitki türlerinin yarısı yok olacak. Bu durum besin zincirini ve diğer canlı türlerini de etkilemesiyle yaklaşık 100 bin canlı türünün de tükenmesi ihtimalinin doğacağı bu varsayımın iddiaları arasında.

    Bir bilim adamı değilim. Einstein dediklerini akıl sınırları içerisinde değerlendirdiğinizde gerçekçi bir tespit yaptığı kanaatindeyim. Dr.Marcelo Aizen'e göre pirinç ve buğday gibi besinlerde arıların bir fonksiyonu olmaması sebebiyle insanlığın yok olma ihtimalının ortadan kalktığını savunuyor. Şahsi fikrim; yine de arı ırkının insanlığın geleceğini tayin edeceği günler çok uzakta değil. O yüzden doğaya ve diğer canlıların yaşam alanlarına saygı göstermeliyiz.

    Gerilim filminden daha sıkıntılı olan bu senaryo umarım ilerleyen yıllarda gerçekleşmez. Yoksa çok sıkıntılı zamanlar bekliyor insanlığı...